2 Gb/s v malém Bělečku

Bělečko se může pochlubit rychlostí internetového připojení až 2 Gb/s díky kombinaci poptávky obyvatel, iniciativy samosprávy a zájmu společnosti Cetin. Ve zbytku Pardubického kraje je situace horší s průměrnou rychlostí 289 Mb/s. Cetin se nyní zaměřuje na pokrytí tzv. bílých míst a práci na 35 obcích v Pardubickém kraji.


Obec Bělečko, nacházející se na pomezí Pardubického a Královéhradeckého kraje, ačkoliv nemá vlastní obecní úřad, se může pochlubit rychlostí internetového připojení až 2 Gb/s. Výjimečná kombinace poptávky po kvalitním internetu ze strany obyvatel, iniciativy samosprávy a zájmu společnosti Cetin, která spravuje infrastrukturu pevného internetu, umožnila tento úspěch. Avšak ve zbytku Pardubického kraje je situace s rychlostí připojení mnohem horší.

Podle mluvčího společnosti Cetin Adama Zbiejczuka dosahují rychlosti internetu srovnatelné s Bělečkem pouze u 2 % domácností v Pardubickém kraji. Průměrně dostupná rychlost pohybuje okolo 289 Mb/s, přičemž takto rychlé připojení využívá pouze 36 % domácností. Ve zbytku Česka jsou nejrychlejších dvougigabitových připojení 7,6 %.

V uplynulém desetiletí se Cetin zaměřil na posilování kapacity takzvaných DSLAMů - zařízení umístěných v uličních rozvaděčích, která umožňují připojení s rychlostí až 250 Mb/s. Výstavba těchto zařízení však nyní zpomaluje a soustředí se spíše na pokrytí tzv. bílých míst.

V rámci evropských dotací se Cetin zaměřuje na oblasti, kde vysokorychlostní internet není dostupný a zároveň jej tam nikdo neplánuje. V Pardubickém kraji již aktuálně pracuje na 35 takových obcích, s dalšími desítkami v plánu. Zbytek kraje by měl v budoucnu těžit ze snahy společnosti Tlapnet, Fastport a Vodafone, které také plánují investice do rozvoje vysokorychlostního internetu v regionu.

Chystaný projekt je hrazen z Národního plánu obnovy a obyvatelé budou moci získat připojení zdarma, což ovšem nezahrnuje hrazení měsíčních poplatků za internet. Vlastníci nemovitostí musí podepsat souhlas s umístěním optické přípojky a podmínkou zasíťování obce je zájem alespoň 80 % vlastníků nemovitostí.

Jako příklad zájmu o rychlý a stabilní internet lze uvést Moravskou Třebovou, kde nedávno proběhla schůzka s projektovou firmou ohledně bezplatné optické přípojky. Vyšší rychlost připojení by byla zdejším obyvatelům více než vítaná, protože v současnosti se tu pohybuje kolem pouze 4 Mb/s. V těchto oblastech je velká ochota k spolupráci s firmami, které se podílejí na investicích do rychlého internetu


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Učitel roku

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024