ČSOB Pojišťovna zastavila stavbu, zvažuje rezidenční projekt v centru Pardubic

ČSOB Pojišťovna zatím nezačne stavbu nové budovy v centru Pardubic na pozemku bývalé továrny, přestože má všechna povolení. Namísto toho zvažuje rezidenční výstavbu. Městské vedení tento projekt podporuje a očekává, že promění brownfieldy na moderní čtvrť.


ČSOB Pojišťovna získala všechna potřebná povolení pro stavbu nové budovy na pozemku bývalé továrny v Palackého ulici v Pardubicích. Stavět však zatím nezačne. „Firma si stále není jista, zda novou budovu vůbec potřebuje,“ uvedl mluvčí ?SOB Pojišťovny Petr Milata. Podle něj se pojišťovna rozhodla prozatím nezahájit výstavbu, aby měla prostor pro analýzu svých střednědobých a dlouhodobých potřeb.

Plány se však neomezují pouze na novou budovu společnosti. „ČSOB Pojišťovna zároveň připravuje podklady a dokumentaci pro budoucí využití Prokopky pro rezidenční výstavbu, v souladu s územním plánem města,“ přidal Milata. Tato iniciativa zahrnuje výstavbu bytových domů, které by mohly výrazně ovlivnit urbanistický ráz lokality.

Městské vedení podporuje tento rezidenční projekt. „Územní studie, kterou připravili, je opravdu promyšlená. Je tam náměstí, hodně zeleně, obchody a kavárny v přízemí, nahoře kanceláře a byty. Šlo by o novou čtvrť se vším všudy,“ komentoval plán pardubický radní František Brendl (Společně pro Pardubice).

Areál bývalé továrny, který zabírá velkou plochu v centru Pardubic, nebyl nikdy plně využit pro nové sídlo pojišťovny. Prioritou byla výstavba nového sídla, ale nyní se zdá, že by společnost mohla upřednostnit bytovou výstavbu a pozemek pro své sídlo ponechat jako rezervu.

Pardubičtí obyvatelé by mohli očekávat vznik nové rezidenční čtvrti, která by se táhla od Palackého třídy až po sídliště Závodu míru. Na místě bývalého lihovaru má vyrůst komplex Pernerka s obchody, hotelem a byty. U již uzavřeného pivovaru se již výstavba bytů rozjela, areál letos koupil investiční fond Conseq Funds.

Primátor Pardubic Jan Nadrchal (ANO) již dříve uvedl, že „celé území ohraničené sídlištěm Závodu míru a Palackého třídou je obrovskou přestavbovou plochou, kde vznikne de facto nová velká čtvrť.“ Tato oblast byla dříve určena pro průmysl a její přeměna vypadá slibně.

Realita však zatím zůstává neútěšná – brownfieldy, nevzhledné betonové plochy, staré ploty a rozbitá parkoviště. „Například zadní trakt velkého činžovního domu je docela špatný. Vzhledem k tomu, že jde o centrum města, je to ostuda. Doufám, že se to brzy rozhýbe. Celá lokalita potřebuje opravit a oživit, například i ulice K Palabinám,“ dodal Brendl.

Historie areálu sahá až do roku 1871, kdy zde fungovala strojírna na výrobu mlýnských strojů založená Josefem Prokopem. Po druhé světové válce zde působil národní podnik Továrny mlýnských strojů, který po revoluci zkrachoval. V roce 2017 pozemky o rozloze 52 tisíc metrů čtverečních koupila ?SOB Pojišťovna. Aktuálně je vlastní prostřednictvím firmy Pardubická rozvojová.

Pojišťovna plánovala nové sídlo, ale pandemie covidu přinesla změny v organizaci práce a potřebách zaměstnanců. „V předchozím období již proběhly drobné přípravné práce včetně potřebných přeložek sítí a souvisejících průzkumů,“ dodal Milata. Projekt novostavby má všechna potřebná povolení, ale firma zatím vyčkává.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy