Historie hrnčířství - od 5. století až po dnešek

Článek se věnuje historii hrnčířství, které je jedním z nejstarších řemesel na světě. Popisuje nepřerušenou tradici výroby hliněných nádob od 5. století na našem území až po současný vývoj.


Pernice, sádlák, smetaník. Víte, co si pod těmito názvy představit? Pomoci vám může náš zábavný kvíz v areálu Veselého Kopce, při němž se dozvíte více o nádobí z keramiky, které používaly naše babičky a prababičky.

Zhotovování hliněných nádob a předmětů je nejstarší dovedností, kterou si lidstvo osvojilo. Na našem území můžeme tak sledovat nepřerušenou tradici výroby hliněných nádob a předmětů od 5. století. V průběhu staletí se keramické výrobky stále zdokonalovaly a vyvíjely až do dnešní podoby.

Dozvíte se o historii jednoho z nejstarších řemesel světa – hrnčířství. Společně se podíváme na to, jak dlouho umí lidstvo zpracovávat hlínu, kdy byl objeven hrnčířský kruh a pec na vypalování keramiky anebo od kdy dochází k úpadku zájmu o keramické nádoby.

Nezapomněli jsme ani na nejmenší. Pro děti je připravena dílnička, v níž si mohou například vybarvit svou keramickou nádobu, zkusit přijít na postup její výroby nebo si vyzkoušet kvíz předmětů z naší sbírky a přiřazovat kartičky s názvy k jednotlivým předmětům.

Konání workshopu: 10:00 – 12:00 a 13:00 – 17:00 hodin

Muzeum V přírodě, Příčná 350, Hlinsko


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy