Kapličku v Horných Ředících čeká stěhování

Kaplička v Horných Ředících čeká na stěhování kvůli komplikovanému přístupu z důvodu narůstající dopravy. Obecní samospráva zorganizovala sbírku na hrazení nákladů, které by mohly dosáhnout 1,7 milionu korun.


V květnu čeká drobnou sakrální stavbu - kapličku v Horných Ředících na přivaděči k dálnici náročné stěhování. S přibývajícími vozy na nově zrekonstruované silnici I/36 je přístup k cennému objektu stále komplikovanější. Občané však mohou pomoci usnadnit celý proces. Ve hře je totiž sbírka, do které se mohou všichni finančně zapojit a přispět tak na relokalizaci tohoto malého, ale významného duchovního klenotu.

Datlovaný rokem 1836, tato struktura representuje vkusnou skloubením historie a tradice. Jen pár kroků od rušné silnice sice dodala jistý půvab, ale současně se stala zdrojem nepříjemností. 'Preferujeme bezpečnost a dostupnost, proto se rozhodl starosta Jiří Kosel tento kousek historie přesunout na klidnější místo, v blízkosti památníku padlých pruských vojáků.',který zdůraznil, že náklady na celý proces stěhování, včetně oprav a přípravy nové lokality by mohly dosáhnout 1,7 milionu korun.

Přestože se může zdát částka vysoká, obec nezůstává v této věci o samotě. Pardubický kraj se rozhodl přispět na projekt významnou částkou 600 tisíc korun. 'Chápeme potřebu obce zachovat tento důležitý kulturní dědictví a předat jej budoucím generacím. Proto jsme se rozhodli obec finančně podpořit.', uvádí náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

A i když se sbírka rozběhla pomalu, s aktuálním stavem padesáti tisíc korun, starosta Kosel zdůrazňuje, že nejde pouze o peníze. 'To, jakou částku vybereme, není nijak kriticky důležité. Považujeme sbírku za jakýsi test, jak se k tomuto místu lidé stavějí a jestli jsou ochotni jej podpořit.', vysvětluje starosta.

Stěhování pochopitelně závisí na povětrnostních podmínkách, ale obec doufá, že to bude možné provést 8.května, v den státního svátku. Touto dobou by měla být intenzita dopravy nižší a přesun by mohl proběhnout hladce. Pokud tedy chcete přispět na zachování tohoto historického skvostu, můžete tak učinit do konce školního roku.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Učitel roku

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024