Kluziště v Pardubicích stojí na tenkém ledě

Rekreační kluziště na pardubickém závodišti čelí nejisté budoucnosti kvůli teplým zimám a možným klimatickým změnám. Stavba kluziště stojí město miliony, ale přínosy jsou čím dál menší.


Více než deset let starý návrh pardubických radních o vytvoření rekreačního kluziště na dostihovém závodišti se stává stále kontroverznější tématem. Projekt, který měl přinést zábavu a sportovní činnosti během zimy, se nyní potýká s problémy způsobenými teplými zimami a možnými dopady změny klimatu. Stavba umělého kluziště každoročně stojí město miliony, ale přínosy se zdají být čím dál menší.

'Myslím si, že je tento projekt neudržitelný. Náklady jsou enormní, efekt kvůli teplým zimám tak velký není,' uvedl dlouholetý zastupitel Pardubic Petr Klimpl z ODS. Kluziště bylo navrženo a postaveno s cílem přilákat bruslaře a rekreační sportovce, avšak pro teplé počasí se bruslení stává čím dál tím méně lákavé. 'Nemám radost z toho, že jsem měl pravdu, ale bohužel se to dalo čekat,' dodává Klimpl, který v minulosti hlasoval proti uvolnění tří milionů korun na akci zajišťovanou Dostihovým spolkem.

Sezona pro umělé kluziště skončila dříve, než bylo plánováno. Smlouva mezi radnicí a Dostihovým spolkem počítala s provozem kluziště od začátku prosince do konce března, ale muselo být ukončeno již v únoru. 'V prosinci se bruslilo zhruba dva týdny. V lednu to bylo nejlepší, to byl téměř celý měsíc. Bohužel v únoru to už téměř nešlo a bruslilo se jen pět dní,' komentovala situaci mluvčí Dostihového spolku Kateřina Anna Nohavová.

Podle Nohavové může zařízení uchladit až do plus 12 stupňů Celsia, avšak zima byla natolik mírná, že ani to nestačilo. Problematika teplého a deštivého počasí v únoru přispěla k ukončení sezony podstatně dříve, než se plánovalo. Někteří politici již dříve upozorňovali na příliš optimistický charakter smlouvy a dlouholetého provozu kluziště.

Veřejné bruslení loni na závodišti začalo v polovině prosince a celkem ho navštívilo asi 9000 platících lidí. K tomu na led zdarma v dopoledních hodinách chodily děti ze školek a škol, takže celkem bylo přes 12 700 sportovců. V minulých letech se na bruslení díky chladnějšímu počasí vydalo daleko více lidí. Ještě v roce 2019 navštívilo kluziště přes 30 000 bruslařů, o rok později jich bylo 22 000.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy