Nový pavilon urgentního příjmu za 2 miliardy v Pardubické nemocnici

Pardubická nemocnice otevřela nový pavilon centrálního urgentního příjmu. Náklady na investici činí téměř 2 mld Kč, s dotací 500 mil. Kč z programu REACT-EU. Plný provoz je plánován od 18. března.


V čtvrtek večer proběhlo slavnostní otevření nového pavilonu centrálního urgentního příjmu a chirurgických oborů v pardubické nemocnici. Celkové náklady na tuto investici dosáhly téměř dvou miliard korun, což z ní dělá největší investici v historii Pardubického kraje. Na financování stavby se podílela dotace pět set milionů korun z evropského programu REACT-EU.

V příštích dnech začne stěhování lékařů a sester do nově vybudovaných prostor. Pavilon bude postupně uveden do provozu, přičemž nemocnice nezastaví svůj chod ani na okamžik.

Nově vybudovaný pavilon sjednotí příjem pacientů v nemocnici, který byl dosud rozdělen mezi jedenáct různých míst. Budova bude sloužit obyvatelům širokého regionu a poskytne jim základní a specializovanou péči v rámci rozličných oborů medicíny, jako je chirurgie, kardiologie nebo neurochirurgie.

Osmipodlažní budova s dvěma křídly bude vybavena nejmodernější technikou a zázemím. Najdeme zde operační sály, lůžka ARO, centrální sterilizace nebo ambulance. V přízemí bude umístěna tzv. emergency, atrium se zelení a bistrem pro návštěvníky, a na střeše heliport, který umožní rychlý příjezd pacientů při závažnějších situacích.

Stavba pavilonu probíhala za plného provozu nemocnice a v těsné blízkosti dalších budov, což zanechalo určitá omezení. Parkovací možnosti zmizely a zásobovací výjezd musí počkat na vybudování spojovacího nadzemního koridoru. Nový pavilon bude mít rok zkušebního provozu, než se provoz plně stabilizuje.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy