Obrněnec Mars z Přelouče: Český obranný průmysl posiluje NATO

Česká republika se stala důležitým hráčem v obranném průmyslu díky členství v NATO. Spolupráce se Švédskem přinesla obrněnec Mars, určený pro raketové systémy protivzdušné obrany. Výrobce SVOS Přelouč plánuje nabídnout vozidlo dalším členům NATO,


Česká republika se stala důležitým hráčem v obranném průmyslu díky svému členství v Severoatlantické alianci (NATO). Domácí výrobci, jako je SVOS Přelouč, profitují z národního příspěvku na globální bezpečnost, který jim umožnil expandovat. Spolupráce se Švédskem přinesla vývoj obrněného vozidla Mars, které je určeno pro raketové systémy protivzdušné obrany.

Mars je obrněnec s vysokou hmotností, ale přesto rychlý a obratný v terénu. Švédsko přidalo raketový systém, zatímco na druhý vůz byl přidán systém naváděcí radiolokační. Rakety jsou schopné zasáhnout vzdušné cíle na vzdálenost devět kilometrů a výšku pět kilometrů. To činí Mars atraktivní volbou pro moderní armádu.

Vývoj Marsu trval tři roky a jeho výrobu a další zlepšování koordinoval švédský gigant Saab. Mezi hlavní výhody obrněnce patří jeho výkonnost, balistická ochrana a univerzální kompatibilita s dalšími komponenty aliance NATO. Díky tomu, že systém může být okamžitě vyměněn ve kterémkoliv servisním středisku NATO, je vozidlo vhodné pro mezinárodní operace.

SVOS Přelouč vyrobil již osm vozidel Mars, s roční kapacitou až 150 kusů. Společnost má v plánu nabídnout vozidlo dalším členům NATO, jelikož se mobilní protivzdušné obranné systémy stávají základním prvkem moderních armád po celém světě.

Další spolupráce mezi aliančními zeměmi probíhá v oblasti opravy balisticky odolných skel pro nákladní auta dánské armády. SVOS Přelouč je schopen během krátké doby demontovat, opravit a znovu instalovat chráněná skla a rámy, což zlepšuje obranné schopnosti vozidel.

Během své dlouhé historie společnost prokázala, že její sklářská řemesla a balistická ochraně pomohla ochránit životy vojáků a diplomatů v různých konfliktních zónách, jako je Irák nebo Izrael. SVOS Přelouč se také specializuje na výrobu pancéřovaných vozidel pro mise Organizace spojených národů (OSN) a dalších mezinárodních organizací.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy