Pelta a Kratochvílová na odvolání - vrchní soud rozhodne

Soudní proces od úterý do čtvrtka zahrnuje Miroslava Peltu a Simonu Kratochvílovou, kteří se odvolali proti odsouzení. Státní zástupce také podal odvolání proti osvobozujícím rozsudkům pro některé obžalované. Vrchní soudce může rozsudek zrušit, potvrdit nebo změnit.


Od úterý do čtvrtka proběhne významný soudní proces, který se netýká pouze bývalého předsedy Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Miroslava Pelty. Odvolání proti rozsudku podala i Simona Kratochvílová, bývalá náměstkyně na ministerstvu, která byla za stejný čin odsouzena na šest a půl roku vězení. Státní zástupce Ondřej Trčka rovněž podal odvolání proti osvobozujícím rozsudkům, které se týkaly částečně Pelty a Kratochvílové, a plně ostatních obžalovaných, Miroslava Jansty, Jana Boháče, Zdeňka Břízy a právnických osob FAČR a Českého unie sportu (ČUS).

Týdenní soudní jednání začne rekapitulací dosavadního průběhu řízení a jednotlivá odvolání budou představena. Vrchní soudce následně rozhodne, zda budou prováděna další dokazování na základě návrhů stran. Je možné, že plánované tři dny na celý proces nemusí stačit.

Po uzavření všech nezbytných úkonů bude vrchní soud vynese rozhodnutí, které má tři možné varianty. Může rozsudek zrušit a vrátit k novému projednání, což by nebyl poprvé, protože soudkyně Lenka Cihlářová již dříve vynesla stejný verdikt i po obnoveném řízení. Druhou možností je, že vrchní soud odvolání zamítne a původní rozsudek potvrdí. Třetí možností je, že rozsudek změní, což může znamenat, že obžalované buď zprostí viny, nebo zmírní či zpřísní jejich tresty.

Pokud dojde ke druhé nebo třetí variantě, rozsudek bude pravomocný a jak obžalovaní, tak státní zástupce budou mít možnost podat dovolání k Nejvyššímu soudu. V případě verdiktu o vině však dovolání nemá odkladný účinek, což znamená, že Miroslav Pelta už může tento týden zjistit, že brzy nastoupí do vězení.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy