Rok 2024 odhalí skrytá místa Pardubicka

V roce 2024 si Pardubice připomínají Vojtěcha z Pernštejna, významného šlechtice, unikátními akcemi a kulturními programy. Nabídne návštěvníkům prohlídky, přednášky a historické rekonstrukce spojené s jeho životem a dědictvím.


V roce 2024 se Pardubice rozhodly vzpomenout na významného šlechtice Vojtěcha z Pernštejna, který ve městě zanechal hlubokou stopu a jehož životní osud zůstává dodnes zahalen tajemstvím. Rok Vojtěcha z Pernštejna nabídne návštěvníkům unikátní možnost seznámit se s životem a dědictvím tohoto šlechtice prostřednictvím celé řady speciálně připravených akcí a kulturních programů.

Již v březnu proběhne Klub přátel Pardubicka, kde se historici Jan Frolík a Jiří Šindelář zaměří na hrobku v chrámu sv. Bartoloměje, poskytujíc klíčový vhled do historie. Otevření nové sezóny na Hrade Kunětická hora zase nabídne návštěvníkům možnost zhlédnout kopii náhrobku Vojtěcha z Pernštejna ve zbrojnici. Významným bodem programu bude i Pernštejnlove, filmový festival na pardubickém zámku. Komentované prohlídky Po stopách Viléma a Vojtěcha z Pernštejna přivedou zájemce na místa spojená s touto šlechtickou rodinou.

Jedinečná příležitost se nabízí i v květnu, kdy bude zahájen Festival muzejních nocí s tradicí vzpomenout si na Vojtěcha za pomocí speciální salvy. V průběhu roku se pak uskuteční mnoho dalších akcí, které upřesňuje program. Nezapomeňte například na Pernštejnské hodování, které se bude konat v červenci na nádvoří zámku, nebo na setkání hasičů a bezpečnostních složek v září na bývalých kasárnách T. G. Masaryka.

Organizátoři akce nezapomněli ani na vzdělávací složku, a tak během Dnů evropského dědictví proběhne přednáška o významu osobnosti Vojtěcha z Pernštejna. Pro zájemce o podrobnější studium těžkých hrobek se uskuteční přednáška a seminář v rámci Muzejní akademie VŠM, který se zaměří na nedestruktivní průzkum hrobek významných jedinců.

Rok Vojtěcha z Pernštejna v Pardubicích tedy nabízí bohatý program, který představuje výjimečnou příležitost navštívit místa, která jsou jinak veřejnosti uzavřena, a vrátit se tak do doby význačného šlechtice, jehož osobnost ovlivnila dějiny města Pardubice i jeho kulturní dědictví. Rok 2024 přinese možnost objevování, poznávání a vzpomínání na tohoto výjimečného pardubického šlechtice.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Učitel roku

Hlavní zprávy