Svitavské senátní volby - Kortyš a Šimek proti Severovi

Na Svitavsku se chystají napínavé senátní volby. Stávající senátor Michal Kortyš (ODS) a poslanec SPOLU David Šimek čelí nové výzvě v podobě nezávislého kandidáta Pavla Severy. Severa chce změnit nefunkční stavební systém. Kampaň komplikuje množství razítek potřebných k stavebním povolením.


Ve volebním obvodu Svitavy se schyluje k napínavému souboji o křeslo v Senátu. Stávající senátor a náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS) a poslanec za SPOLU a starosta Svitav David Šimek budou čelit nové výzvě, když se o post senátora bude ucházet bývalý poslanec Pavel Severa.

Pavel Severa, někdejší vlivný politik KDU-ČSL a člen vedení TOP 09, vstupuje do volebního boje jako nezávislý kandidát. Aby mohl být registrován, potřebuje získat tisíc podpisů voličů ze Svitavska. Každodenně oslovuje lidi například před obchody, jakým je Lidl ve Svitavách. „Kandiduji jako nezávislý, abych mohl mluvit otevřeně a bez ohledu na to, co říkají politické strany,” řekl Severa deníku MF DNES.

Jedním z klíčových důvodů, proč se Severa rozhodl vrátit do politiky, je současná problematika stavebního řízení. Podle jeho vlastních slov je aktuální situace taková, že pro dosažení jakéhokoli stavebního povolení potřebujete až 35 razítek a podpora institucí je nedostatečná. „Chci změnit tento nefunkční systém,” prohlásil Severa, který se nyní profesně věnuje stavbě vodovodů a kanalizací.

Pavel Severa byl na počátku devadesátých let významným politikem KDU-ČSL, vedl poslanecký klub lidovců a byl místopředsedou strany. V roce 2009 přestoupil do TOP 09, kde působil jako generální sekretář do roku 2018. V posledních letech musel bránit svoji čest před soudy, když byl obviněn z podvodu s milionovými směnkami. Vrchní soud v Praze ho definitivně osvobodil v roce 2021 po šestiletých soudních tahanicích. Toto zkušenost ho podle vlastních slov motivovala k návratu do politiky.

Volby na Svitavsku budou zajímavé i proto, že koalice SPOLU nepostaví společného kandidáta. Poslanec SPOLU a starosta Svitav David Šimek se zde utká s senátorem ODS Michalem Kortyšem. Kortyš nedávno vyjádřil své překvapení nad tím, že Šimek kandiduje. „Bylo mi vysvětleno, že David Šimek není členem KDU-ČSL, ale kandiduje jako nezávislý,” uvedl Kortyš.

Silným soupeřem pro oba může být lékař Pavel Havíř, který před šesti lety prohrál v druhém kole s Kortyšem. Tento sociální demokrat tentokrát získal podporu koalice 3PK hejtmana Martina Netolického i hlasy voličů hnutí ANO. „Máme senátní klub, který tvoří zástupci hnutí ANO a sociální demokraté. Proto jsme se rozhodli podpořit Pavla Havíře,” uvedl svitavský zastupitel a bývalý poslanec Jaroslav Kytýr z ANO.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy