Tunel Homole na D35 čelí problémům

Stavba tunelu Homole na dálnici D35 čelí problémům před zahájením. Metrostav podal námitky proti výběrovému řízení. Vítězné Eurovia CZ, TuCon a Eurovia SK stojí jejich odbornost a kvalifikace.


Stavba tunelu Homole na dálnici D35 u Vysokého Mýta, považovaná za jednu z nejnáročnějších staveb v České republice, čelí obrovským problémům ještě před svým zahájením. Půlkilometrový tunel, který má být dokončen v roce 2026, zažívá obtíže již od samého počátku, což bylo potvrzeno v pátek. Komplikovaný výběrový proces trvající téměř dva roky se znovu zasekl, když společnost Metrostav podala námitky proti vítězství sdružení Eurovia CZ, TuCon a Eurovia SK.

Klíčová otázka zní, co udělá Metrostav poté, co Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vyřídí jejich námitky. Pokud se společnost odvolá k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, dojde ke zpoždění. Podle serveru Zdopravy.cz, který přinesl zprávu jako první, Metrostav zpochybňuje odbornost vítězného sdružení a kvalifikaci zaměstnanců společnosti Eurovia.

Tunel Homole má překonat převýšení vrchu Homole, který se nachází v blízkosti obce Vraclav. I když vrchol vypadá nenápadně, stavba tunelu je pro ŘSD velkým problémem. Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla, je stavba připravena na obtíže, které mohou nastat v průběhu výstavby. Potenciálně největší problém způsobuje geotechnický průzkum, který ukazuje, že v terénu se nachází různé druhy hornin. Riziko, které z nich pramení, nelze přesně určit a připravit se na všechny možné situace.

Stavba tunelu bude spočívat v hloubení a ražení. Stavaři budou muset zpevnit nadloží tunelu, a to betonovou injekcí. Upravená oblast bude následně pomocí nové rakouské tunelovací metody proražena. Tato část práce je považována za velmi náročnou a riskantní.

Jedním z problémů práce je, že tunel musí být vybudován tak, aby nad ním mohla být zachována silnice I/17, která je dálničním přivaděčem. To znamená, že stavební práce budou muset probíhat v těsné blízkosti provozu silnice, což představuje další riziko pro stavitele.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy