Vzdělávací centrum Planeta, roubenky nebo hřebčín

Tenhle výlet nás zavede až do vesmíru – zavítáme totiž na Planetu Hlinsko. Dozvíme se spoustu zajímavých informací o zemských sférách, vývoji života na Zemi či o hvězdné obloze a potkáme i mimozemšťany. A když budeme v této jedinečné oblasti naší vlasti, podíváme se i na další místa, která na Chrudimsku a Hlinecku stojí za povšimnutí.


Zábavně – vzdělávací centrum pro všechny věkové kategorie, to je Planeta Hlinsko

Nápadité a interaktivní centrum otevřelo své brány teprve letos a už si stihlo najít řadu příznivců. Na dvou podlažích se zde podrobně seznámíte s fascinujícími jevy, které se odehrávají na naší planetě. Expozice věnovaná litosféře nám umožní podívat se do středu tornáda i do zemského jádra, nebo pohnout Zemí. Názorně nám taky ukáže, jak působí zemětřesení na budovy. Expozice o hydrosféře se věnuje koloběhu vody a jejím různým skupenstvím. Modrou kuličku, symbolizující kapku vody, dostane návštěvník hned u vstupu. S její pomocí pozná, jakým způsobem se voda zasakuje a co se s ní děje dál. 

Bystrý čtenář už jistě ví, že následující expozice se bude věnovat atmosféře. Přiblíží nám fyzikální procesy v plynném obalu Země, a jak je umíme využívat. A protože budova dřív bývala centrem vývoje elektrospotřebičů Eta, nabízí se prozkoumat funkci vysavače, který se vzduchem pracuje k našemu užitku. Návštěvníci se tu můžou nechat vysát do obří makety jednoho takového pomocníka. V expozici o vývoji života se můžeme pomocí virtuální reality podívat na vznik života na naší planetě. Mezi patry si navíc můžeme prohlédnout krásnou hvězdnou oblohu a pozorovat na ní deset souhvězdí, která jsou nejlépe viditelná nad Hlinskem. Když už budeme plní načerpaných informací, můžeme se z Planety Hlinsko vydat dál, do centra města. Tam se nachází památková rezervace Betlém, jedna z expozic Muzea v přírodě Vysočina.

Za tradičními řemesly na Betlém a na Veselý kopec

Ve zpřístupněných roubenkách na Betlémě najdeme dílny a obydlí tkalce, hračkáře, ševce, pilníkáře nebo továrního dělníka. Jeden domek je věnován expozici masopustních masek z Hlinecka. Tento starobylý místní zvyk je zapsán na seznamu UNESCO. Z Betléma můžete pokračovat do Muzea v přírodě Veselý Kopec. Jedná se o stavení drobných zemědělců od pol. 19. do pol. 20. stol., která byla do této malebné krajiny svezena z různých koutů Českomoravské vrchoviny. Jedinečná je především kolekce technických památek na vodní pohon. V areálu často probíhají akce zaměřené na sezónní témata (sklizeň brambor, advent…), při kterých zažijete atmosféru oživlého muzea v přírodě. Od 3 do 10. prosince zde bude probíhat vánoční výstava. 

Návštěvníci se dozví, jak vypadalo vánoční pohoštění pro dračky peří a přadleny, jaké dárky mohly děti před sto dvaceti lety nalézt v mikulášské nadílce, ale také, jaké dobroty nemohly chybět na štědrovečerním stole a jaký symbolický význam měly. Obdivovat zde můžete také ukázky výroby vánočních předmětů: výrobu ozdob ze skleněných perliček, pletení ozdob ze slámy nebo pečení perníků z dřevěných forem. Poté na ni naváže vánoční program v Památkové rezervaci Betlém Hlinsko.

Kdo by se chtěl podívat ještě dál do historie, nabízí se pokračovat na Nasavrky, u kterých se rozkládá bájná Země Keltů.

Po stopách Keltů

Skanzen Země Keltů se nachází v Nasavrkách. Jedná se o jediný skanzen ve Střední Evropě, který věrně zachycuje podobu keltského oppida. Všechny stavby totiž mají předobraz v archeologických nálezech. Typické rozložení staveb do dvorců i složení domů je také reálné. Jako návštěvníci se tak můžeme přenést do 2. – 1. stol. př. n. l. a představit si, jak zde Keltové žili. Ze skanzenu se můžeme vydat do Zámku Nasavrky a prohlédnout si zdejší expozici Po stopách Keltů. Po Keltské naučné stezce dojdeme až k rozhledně Boice a dál do archeologické památkové zóny České Lhotice u Křižanovické přehrady, kde se nacházelo keltské oppidum. Stezka nás dál zavede do přírodní rezervace Krkanka a komu se ještě nechce vracet zpět do Nasavrk, může pokračovat Strádovským peklem až na zříceninu hradu Strádov. Jen pár kilometrů odsud se nachází města Slatiňany a Chrudim, která rozhodně stojí za návštěvu.

Výlet nejen pro děti a milovníky koní

V hřebčíně Slatiňany chovají starodávné české plemeno koně – starokladrubského vraníka. A na tato majestátní zvířata tu narazíte téměř na každém kroku. Prohlédnete-li si malebný Zámek Slatiňany, pokračujte jeho rozlehlým anglickým parkem a určitě potkáte alespoň jeden kočár se spřežením černých krasavců. Park obklopují také koňské výběhy. Po cestě dál stojí Švýcárna – muzeum starokladrubského koně. Zde se můžete seznámit se vším, co souvisí s chovem těchto úžasných koní, zapsaným na seznam UNESCO. Pokud jste na výletě s dětmi, potěší je, když budete od Švýcárny pokračovat dál lesem na Kočičí hrádek – miniaturu hradu, který dala postavit kněžna Vilemína Auerspergová pro zámecké děti. 

Lesy Podhůry se dá dojít až k rozhledně Báře, architektonicky zajímavému výtvoru Martina Rajniše. Odtud už je to jen co by kamenem dohodil do Chrudimi. V té si projděte historické centrum, které patří k největším městským památkovým zónám ve Východních Čechách. Uvidíte tu starobylé městské hradby, renesanční měšťanské domy, renesanční vodárnu či koželužský mlýn. Náměstí vévodí kostel Nanebevzetí panny Marie ze 14. stol. V jednom z nádherných renesančních domů – Mydlářovském domě najdete Muzeum loutkářských kultur, nejstarší a největší loutkové muzeum v republice. Zde se seznámíte s historií českého loutkářství, které je zapsáno na seznamu UNESCO, i s mnoha loutkářskými tradicemi jiných zemí. Muzeum je interaktivní, návštěvníci si mohou mnoho loutek vyzkoušet. Hlavně děti budou určitě nadšené, ale i dospělí se dozví spoustu zajímavých informací a návštěvu si užijí.

Více tipů na výlety na www.navstevnik.cz.

Zdroj: TZ Protext

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Učitel roku

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024