ZPRÁVY Kultura Pardubický kraj

Majáles v Moravské Třebové

Majálesový průvod v Moravské Třebové se koná 16. května a nabídne barevné kostýmy, soutěže, hry a taneční vystoupení studentů. Kapely Vojmor, No Stress Zone a Hanka Křetínská se postarají o hudební doprovod. Vyhlášen bude král a královna majálesu.

0

Před 2 dny Michaela Prokopová

Století dřevěných hraček

Výstava představí dřevěné hračky od 19. století do současnosti z muzejních sbírek i od moderních tvůrců. Návštěvníci se dozví o historii jejich výroby v Čechách a na Moravě a o práci tvůrců. Součástí výstavy bude také herna a dílna pro výrobu vlastní hračky. Vernisáž se koná 12. května od 16 hodin.

0

Před 2 dny Miroslav Pucholt

Svatojakubský koncert v Přelouči

Pozvánka na Svatojakubský koncert v Přelouči 12. května 2019, kde budou vystupovat: Ivana Veberová, dlouholetá opera singerka z Plzně; pedagožka a flétnistka Lucie Stříbrná; ekonomka a také flétnistka Eva Kratošková a klavírista a varhaník Martin Hadáček.

0

Před 4 dny Miroslav Pucholt

Akrobatáři z celého světa soutěží ve Svitavách

Svitavy hostily 11. až 12. května premiérovou mezinárodní soutěž v akrobacii pro letecké modeláře 2024 World Cup F2B. Soutěž přilákala přes 30 akrobatářů z různých zemí, kteří předváděli své dovednosti v akrobacii s modely.

0

Před týdnem Martin Kydlíček

Svatojakubské koncerty – zahajovací koncert

V Přelouči se koná první koncert v rámci Svatojakubských koncertů. Čtyři interpreti: Petr Vacek (varhany), Tereza Nopová a Lucie Nopová (housle), Lucie Hadáčková (zpěv) vystoupí 28. dubna v kostele sv. Jakuba. Koncerty finančně podpořilo Ministerstvo kultury a město Přelouč.

0

Před 3 týdny Rebeka Schmidt

Tulipány v Moravské Třebové

Akce u staré pily u vlakového nádraží nabízí v sobotu 13.4. program s aktivitami pro děti, živá zvířátka, živou hudbu a stánky, pořádá Jan Hloušek a M-Závlahy. Vstupné dobrovolné na opravu chléva pro zvířátka.

0

Před 4 týdny Rebeka Schmidt

Ve znamení Pardubického hudebního jara

Pardubické hudební jaro začíná 2. dubna a přináší rozloučení s operní pěvkyní Gabrielou Beňačkovou. Celkem 15 koncertů nabízí různorodý program včetně klasické hudby, jazzu a folku.

0

Před měsícem Michaela Prokopová

Intimní texty s lehkou nadsázkou a humorem

Evolet a Dan Vertígo představují originální hudební tvorbu s osobitým vyjádřením a autentickými texty. Slovenská umělkyně Evolet získala nominace v cenách rádia FM, zatímco Dan Vertígo je známý svou hudební rozmanitostí.

0

Před měsícem Miroslav Pucholt

Posezení s písničkou: Melodická oáza radosti a harmonie!

Přijďte 20. dubna 2024 na Posezení s písničkou a ponořte se do světa hudby! Setkání plné radosti a harmonie proběhne ve společenském sále ZUŠ Karla Malicha. Vstupné dobrovolné, začátečníci vítáni a prvních 50 návštěvníků občerstvení zdarma.

0

Před měsícem Miroslav Pucholt

Výstava odkrývá osudy politických vězňů

Výstava v Moravské Třebové představuje hrdiny doby pětiletých plánů, jako jsou Miroslav Matějka či Karel Metyš, kteří byli politicky vězněni v monstrprocesech. Výstava zahrnuje i osobnosti církevního a spolkového života a hrdiny každodenního života.

0

Před měsícem Michaela Prokopová

Stoleté loutky Alše ožívají v Východočeském muzeu

Stoleté loutky vyřezané podle návrhů českého malíře Mikoláše Alše byly objeveny na půdě pardubického domu. Nyní jsou v péči Východočeského muzea, které provádí restaurátorské práce a plánuje je zařadit do expozice hraček.

0

Před měsícem Michaela Prokopová

Velikonoční tradice ožívají v Svitavách

Velikonoční oslavy v muzeu ve Svitavách nabídnou lidové tradice, tvořivé dílničky, prodej ručních výrobků a jarní dekorace 23. března 2024. Akce je vhodná pro děti i dospělé, mimo jiné s přípravou velikonočního občerstvení a programem zaměřeným na ptáky.

0

Před měsícem Ester Vohradská

Litomyšlský zámek láká turisty

Litomyšlský zámek se chystá k celoročnímu provozu, což by mělo přilákat více turistů a prodloužit turistickou sezonu ve městě. Díky financování z EU budou otevřeny nové prostory zámku a návštěva bude spojena s dalšími místními atrakcemi. Tato změna by měla oživit místní ekonomiku a zvýšit atraktivitu města.

0

Před měsícem Jiří Padevěd

Středověk zažijte 23. března v Poličce

Středověký den v Poličce nabízí zážitky pro celou rodinu 23. března. Čeká vás svět středověkých řemeslníků, hudby, tanců a tradic. Vstupné je 180 Kč za osobu nebo 480 Kč za rodinu.

0

Před měsícem Lenka Hubingerová
Pardubice