Jednodušší doprava pro Svitavsko měsíc zdarma

Aplikace #ZkusBus umožňuje obyvatelům Svitavska snadnější dopravu. Uživatelé zadávají místo odjezdu, cíle a čas, a aplikace ukazuje dostupné spoje. Minibus obsluhuje Svitavy a okolní obce, včetně Opatovce a Koclířova.


Obyvatelé Svitavska mají novou možnost dopravy díky aplikaci #ZkusBus pro chytré telefony. Po zadání místa odjezdu, cíle a času aplikace uživateli ukáže, kdy k němu může přijet vozidlo a kam se má dostavit.

'Cestující obvykle čekají okolo 15 minut na spoj na tzv. virtuálních zastávkách,' objasňuje Dominik Janík, zakladatel společnosti CityA. Tyto zastávky se nacházejí na bezpečných a přístupných místech blízko místa nástupu. Optimalizaci jízdní trasy zajišťuje umělá inteligence, která bere v úvahu nástupy dalších cestujících, jež si jízdu rovněž objednali přes aplikaci.

Sedmimístný minibus zajišťuje přepravu mezi Svitavami a okolními obcemi, narozdíl od klasické hromadné dopravy, a je schopen převést i dva kočárky v zavazadlovém prostoru.

Mapa obslužnosti obcí zahrnuje mimo jiné Opatovec, Koclířov, Kamennou Horku, Radiměř a Hradec nad Svitavou. 'Chceme doplnit hromadnou dopravu v malých obcích a přivézt lidi na páteřní linky veřejné dopravy, ať už na vlak nebo hlavní autobusovou linku,' vysvětluje Janík.

V první fázi je přeprava v rámci zkušebního provozu šestiměsíční. První měsíc je zdarma, poté bude jedna jízda stát 40 až 45 korun. Pardubický kraj věnuje na podporu tohoto projektu přibližně 150 tisíc korun měsíčně, při zavedení placeného jízdného se tato částka sníží na zhruba 50 tisíc korun měsíčně.

„Pokud se služba osvědčí, budeme ji rozšiřovat i do dalších oblastí s větší koncentrací menších obcí,” říká náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš (ODS). Úspěch projektu by mohl znamenat rozšíření tohoto konceptu na více míst v Pardubickém kraji.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024