Koloběžky pod parou

SVITAVSKO – Alkohol nepatří nejen za volant, ale ani za řídítka.




V minulých dnech si manželé společně vyrazili na projížďku na elektrokoloběžkách. Cestou se zastavili v hostinci na několik piv. Kolem osmé hodiny večerní vyrazili posilněni alkoholem směrem domů. Třiašedesátiletá žena cestou nezvládla řízení a havarovala. Na místo dopravní nehody vyrazili policisté a posádka záchranné služby.

Ženě jsme naměřili 1,18 promile alkoholu v dechu a jejímu muži téměř 1 promile. Nyní zjišťujeme, zda elektrokoloběžka splňuje technické parametry pro motocykl, nebo se jedná z hlediska zákona o jízdní kolo.

Elektrokoloběžka se považuje za jízdní kolo v případě, že její maximální konstrukční rychlost není vyšší než 25 km/h a výkon nepřesahuje 1 kW. Pokud vaše elektrokoloběžka uvedené hodnoty převyšuje, nejedná se z pohledu zákona o jízdní kolo, ale o motorové vozidlo. Tady je třeba si uvědomit, že každý řidič motorového vozidla musí být držitelem příslušné skupiny řidičského oprávnění.

Jízdou bez příslušné skupiny řidičského oprávnění se řidič motorového vozidla dopouští přestupku, za který mu hrozí pokuta ve výši 25 000 až 75 000 korun a zákaz řízení od 18 měsíců do 3 let.

V případě, že na takové elektrokoloběžce pojede řidič s více než 1 promile alkoholu a navíc způsobí dopravní nehodu, tak se dopustí trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na 3 roky, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

9. července 2024
prap. Mgr. Tomáš Dub
tiskový mluvčí - stáž



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 09.07.2024 10:22



0 +
 
Učitel roku

Hlavní zprávy