Masivní zájem o nově otevřený Centrální urgentní příjem v Pardubicích

Nový pavilon pardubické nemocnice, který se očekává být slavnostně otevřen, vyvolal obrovský zájem veřejnosti, která si ho bude moci prohlédnout o den později. Po spuštění rezervačního systému pro prohlídky však byla kapacita 640 míst rychle naplněna.


V Pardubicích se očekává velká událost – slavnostní otevření nové budovy Centrálního urgentního příjmu. Tato premiéra, kterou už příští čtvrtek uvedou politici, se setkala s velkým zájmem veřejnosti, která ji bude moci prohlédnout o den později. Budova se nachází mezi pavilony onkologie, neurologie, radiodiagnostiky a chirurgie, což z ní činí významný bod nemocničního komplexu.

Ve středu byl spuštěn rezervační systém pro prohlídky budovy. Zájem lidí o novostavbu byl ale podstatně větší, než nemocnice předpokládala. 'Opravdu jsme nečekali, že dva dny po otevření rezervačního systému budeme mít plno. Přemýšlíme nyní, jak umožnit dalším zájemcům, aby si budovu prohlédli,' uvedla mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Nemocnice připravila pro veřejnost komentované prohlídky dvacetičlenných skupin s průvodci, při nichž budou na každé zastávce přítomni zdravotníci s vysvětlením o chodu konkrétního pracoviště. Kapacita 640 míst však nestačila pokrýt obrovský zájem veřejnosti. Nemocnice si přeje, aby návštěvníci procházeli pouze v rámci komentovaných prohlídek, ale vzhledem k obrovskému zájmu zvažuje otevření nového pavilonu ještě v sobotu dopoledne. Způsob, jakým by se prohlídky uskutečnily, zatím není jasný.

Otevření nového pavilonu představuje historický okamžik pro Pardubickou nemocnici, město Pardubice i Pardubický kraj. Tato budova chyběla v areálu plných pětadvacet let, což znesnadňovalo její postavení jako krajského zdravotnického zařízení. Stavba a vybavení nového centrálního urgentního příjmu si vyžádaly značnou investici, která činila více než dvě miliardy korun. Pardubický kraj přispěl na samotnou budovu, zatímco nemocnice hradila její vybavení.

Nová osmipodlažní budova přinese nemocnici řadu výhod, včetně nového oddělení urgentní medicíny, vlastní centrální sterilizace a jedenácti operačních sálů. Jeden z operačních sálů bude vybaven robotickým operačním systémem, který usnadní práci chirurgů a zkrátí dobu zotavení pacientů. Tímto 65 milionů korun stojícím robotem by měli lékaři zvládnout 250 až 300 operací za rok. Do nové budovy se postupně přesunou téměř všechny chirurgické obory, což přinese vylepšení zejména pro urgentní příjem, kde bude léčba pacientů koordinována efektivněji.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024