Mezi nejúspěšnějšími sportovci Pardubicka jsou letos plavec, hokejista i krasobruslařka

Ve středu večer proběhlo oceňování nejúspěšnějších sportovců Pardubicka za rok 2023. Slavnostní večer se již tradičně uskutečnil v Kulturním domě Hronovická a oceněny byly více než dvě desítky jednotlivců, kolektivy, ale i handicapovaní nebo trenéři. Do Síně slávy vstoupili tenista Radovan Čížek a basketbalista Jiří Welsch.


„V loňském roce se opět potvrdilo, že „město sportu“ nepoužíváme ve spojení s Pardubicemi jen tak. Nejenom že se dařilo týmovým sportům, ale i individuálním sportovcům a někteří z nich zabodovali i v této anketě. Letos sportovní komise obdržela na 90 nominací, což je víc než vloni. Všem oceněným bych chtěl popřát hodně úspěchů v jejich keriéře a ještě jednou jim poděkovat za skvělou reprezentaci našeho města,“ řekl primátor města Jan Nadrchal.

Mezi oceněnými je například plavec Daniel Gracík z pardubického oddílu Sport Club Plavecký areál Pardubice. „Dan má za sebou fantastickou sezónu, kterou korunoval v prosinci na mistrovství Evropy v rumunské Otopeni, kde překonal dva české rekordy – a to na trati 50 a 100 metrů motýlek. Těším se, co nám ještě v budoucnosti předvede, protože se každým rokem zlepšuje. Jsem moc rád, že svou troškou k tomu můžeme přispět i my jako město, a to díky podpoře z Programu podpory sportu,“ prohlásil náměstek primátora zodpovědný za sport Jakub Rychtecký.

Dalším vyznamenaným byl i hokejista Lukáš Sedlák, rodák z Českých Budějovic, který přišel do Dynama během minulé sezóny. V dresu Pardubic odehrál 34 utkání (v základní části a play-off), ve kterých vstřelil 20 branek a na dalších 15 nahrál. Měl velkou zásluhu na tom, že tým dokráčel až do semifinále. Od letošního ročníku je také jeho kapitánem.

Ocenění si odnesla i nadějná krasobruslařka Jana Horčičková, která v pouhých 14 letech už třikrát zvítězila na mistrovství české republiky v kategorii žactva, a to v letech 2020, 2022 a 2023. 

Do Síně slávy letos vstoupil tenista Radovan Čížek, který jako jediný pardubický rodák vyhrál Pardubickou juniorku, a to v roce 1969, kdy na turnaji neztratil jediný set. Později se chvíli věnoval hokeji a s Teslou byl dokonce u zisku historicky prvního ligového titulu, ale nakonec se vrátil zpět k tenisu. Dařilo se mu v seniorském tenisu, když v roce 2003 ovládl halové mistrovství Evropy i světa. V roce 2013 pak triumfoval na MS v kategorii 60+.

Druhou osobou, kterou přivítala pardubická sportovní Síň slávy, je basketbalista Jiří Welsch. „Jirka svou kariéru odstartoval u nás v Pardubicích, odkud se později přesunul do pražské Sparty a Nymburku. Následně strávil několik sezón v americké NBA, a to zejména v dresu Boston Celtics, kde byl členem základní pětky,“ vyjmenoval náměstek Rychtecký s tím, že Welsch symbolicky zakončil svou kariéru v dresu pardubické Beksy. 

Úspěchy však Welsch zaznamenal i v reprezentaci, se kterou v roce 2015 prošel až do čtvrtfinále na ME a kterou vedl jako kapitán. Kariéru, během níž třikrát vyhrál českou ligu a současně byl i čtyřikrát zvolen basketbalistou ČR, ukončil v roce 2018. V červenci 2023 oznámil, že se vrací k reprezentaci v roli manažera.

Obě osobnosti, které vstoupily do Síně slávy, budou mít také své kostky na Chodníku slávy před pardubickou enteria arénou. K jejich odkrytí dojde tradičně během druhého srpnového týdne, kdy probíhá Sportovní park Pardubice.

Zdroj: TZ Pardubice.eu

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024