Převoz uměleckých pokladů v Pardubicích pod ozbrojenou ochranou

Článek popisuje převoz cenných uměleckých děl v Pardubicích, který střežili ozbrojení policisté. Mezi převáženými díly byl obraz Emila Filly "Tři ženské akty se psem". Celá operace, která byla držena v utajení, zahrnovala několikrát opakovaný transport s odhadovanou hodnotou děl cca 300 milionů korun.


Ve středu se obyvatelé Pardubic mohli setkat s neobvykle vysokým počtem ozbrojených policistů v okolí Gočárovovy galerie a pardubického zámku. Příčinou byl transport vzácných uměleckých děl, mezi nimiž byl i obraz od významného českého malíře Emila Filly nazvaný 'Tři ženské akty se psem' z roku 1929.

Emil Filla, jenž je považován za jednoho z nejvýznamnějších malířů první poloviny 20. století, byl v nedávné době předmětem aukce. Jeho dílo 'Dvojice' z roku 1934 bylo v Galerii Kodl vydraženo za částku 25,2 milionu korun.

Celá operace, pečlivě plánovaná a monitorována ozbrojenou policií, začala brzy ráno na nádvoří pardubického zámku. Po naložení děl se konvoj vypravil směrem k areálu Gočárových Mlýnů, kde byly obrazy bezpečně uloženy do depozitáře pod neustálým dohledem policistů.

'Převoz takto cenných uměleckých děl je pro nás mimořádná událost, která vyžaduje maximální bezpečnostní opatření. Celou akci jsme do poslední chvíle drželi v utajení,' uvedl major Zdeněk Klubrt z odboru služby pořádkové policie.

Vzhledem k velkému objemu převážených děl byla celá operace opakována třikrát. Celková hodnota obrazů, jež byly součástí tohoto převozu, byla odhadnuta na přibližně 300 milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy