Ve znamení Pardubického hudebního jara

Pardubické hudební jaro začíná 2. dubna a přináší rozloučení s operní pěvkyní Gabrielou Beňačkovou. Celkem 15 koncertů nabízí různorodý program včetně klasické hudby, jazzu a folku.


Začátek dubna bude ve znamení Pardubického hudebního jara. Tato festivalová událost začíná v úterý 2. dubna a paradoxně přináší i jeden zásadní závěr - loučení velké operní pěvkyně, Gabriely Beňačkové. Tento festivalový koncert se stane jedním z posledních v její úspěšné profesionální kariéře, kterou přestává vykonávat.

Beňačková, která byla první, kdo zpívala postavu Jenůfy v Metropolitní operě v New Yorku, se s pardubickým publikem rozloučí výběrem árií z oblíbených oper, jako jsou Prodaná nevěsta, Rusalka a Její pastorkyňa. Těšte se na emotivní a nezapomenutelný večer plný operní hudby. 'Je nám ctí, že naše pozvání přijala,' dodává Vladislava Kopecká, šéfka koncertního oddělení Komorní filharmonie Pardubice, pořadatelka festivalu.

Avšak jedno rozloučení nám nenaruší festivalovou náladu, který nabízí různorodý program. Celkem 15 koncertů je rozprostřeno nejen v Pardubicích, ale i v městech a obcích jako jsou Heřmanův Městec, Choltice, Sezemice, Přelouč a Seče.

Jednou z hlavních os festivalu jsou komorní koncerty, které čekají návštěvníky na čtyřech různých místech. Fanoušci hudby budou moci slyšet například strhující koncertní melodram Richarda Strausse Enoch Arden, který se představí s klavíristou Miroslavem Sekerou a hercem Jaromírem Medunou.

Pardubické hudební jaro však podává široký výběr žánrů. Klasické hudby je zde samozřejmě dostatek, ale festival nabízí i jazzové akce s Rudym Linkou, nebo folky s Jarkem Nohavicou. 'One man show' Rudyho Linky je pojata jako divadelní stand up vystoupení, které je kromě jeho sólových hudebních vstupů doprovázeno projekcí fotografií a virtuálními hosty.

Dalším zajímavým vystoupením, které odbočuje od klasických žánrů, jsou dva koncerty unikátního a uznávaného písničkáře Jarka Nohavici. První večer si Jarek zazpívá s filharmoniky, zatímco druhý večer ho na pódiu doprovodí pouze Robert Kusmierski na akordeon a Pavel Plánička na bicí.

Festival také nabízí platformu pro mladé, talentované hudebníky, kteří jsou na začátku své kariéry. V programu tak můžete nalézt vystoupení výjimečného klavíristy Jana Šmejky nebo talentovaných studentů pardubické konzervatoře, Martina Zdvihala` a Tobiáše Krpce.

Závěrečný koncert bude v režii hostující Komorní filharmonie Pardubice pod vedením dirigenta Jana Kučery. Tenorista Štefan Margita vystoupí v Sukově sále Domu hudby a poté s reprízou v České Třebové.

Festival letos nabízí příjemné zpestření v podobě hudebního doprovodu během bohoslužeb v Pardubicích. Podrobný program je k dispozici na webových stránkách pardubickehudebnijaro.cz, kde je také možné zakoupit zbývající vstupenky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Pardubice

Hlavní zprávy