Budoucnost Brány borců: Demolice nebo rekonstrukce?

Pardubické zastupitelstvo se sejde k projednání budoucnosti chátrající Brány borců u nově rekonstruovaného stadionu CFIG Arena. Část zastupitelů navrhuje demolici pro lepší propojení s novým stadionem, zatímco jiní v čele s Jakubem Rychteckým podporují rekonstrukci za 40 milionů korun, jež by umožnila kulturní a společenské využití.


Pardubické zastupitelstvo zasedne, aby projednalo osud Brány borců, chátrající struktury nacházející se poblíž nově zrekonstruovaného fotbalového stadionu CFIG Arena. Tato ruina, pozůstatek původního stadionu z roku 1931, způsobuje rozpaky u diváků, kteří sledují zápasy první ligy v televizi. Její vzhled jednak neodpovídá současnému modernímu zařízení pro 4 600 diváků, jednak kazí celkový estetický dojem.

Diskuse o potřebě opravy nebo demolice této struktury v poslední době zesílily. Cena rekonstrukce se odhaduje na zhruba 40 milionů korun. Po opravě by zde vznikl prostor pro kulturní, společenské a volnočasové aktivity, což by přirozeně propojilo území s okolními ulicemi a Tyršovými sady. „Po opravě by zde vznikl prostor pro kulturní, společenské a volnočasové aktivity,“ uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký ze Žijeme Pardubice.

Nicméně část zastupitelů, včetně dlouholetého zastánce demolice, Petra Kvaše z opoziční ODS, se přiklání ke zrušení památkové ochrany této budovy. Kvaš tvrdí, že místo starých betonových schodů by architekti mohli navrhnout něco smysluplnějšího a propojit to s novým stadionem. „Teď to tam zůstane jako nevyužitelný skanzen,“ podotknul Kvaš.

Náměstek Rychtecký však vidí situaci jiné. „Památkáři neposuzují primárně funkci objektu, ale jeho architektonickou a památkovou hodnotu,” zdůraznil a dodal, že iniciativy za odstranění statusu památky považuje za málo úspěšné. Město podle něj už má plán na opravu brány a investiční záměr byl schválen zastupitelstvem v lednu 2023. Prováděcí dokumentace a rozpočet by měly být hotové do konce září.

Stavební historik Bohdan Šeda, který původní návrh na památkovou ochranu podal, nevidí důvody pro zrušení tohoto statusu. „Spolu se západní tribunou je to nejvýznamnější pozůstatek z výstavby v roce 1931,” uvedl a dodal, že tento stav snižuje kulturní úroveň města.

Rekonstrukce stadionu, která byla dokončena v únoru 2023, stála město zhruba půl miliardy korun. Nicméně Brána borců nebyla do projektu finálních úprav zahrnuta kvůli úsporám. Rozhodnutí o dalším postupu s Bránou borců ovlivní nejen estetické vnímání CFIG Areny, ale také širší kulturní a společenský potenciál tohoto prostoru.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Učitel roku

Hlavní zprávy