Mince oslavující osobnosti a události české historie, Smetany a Moravské Třebové

Česká národní banka vydá dvě pamětní mince spojené s Pardubickým krajem. Stříbrná dvousetkoruna připomene 200. výročí narození Bedřicha Smetany a zlatá pětitisícovka bude zdobena moravskotřebovskou městskou památkovou rezervací. Pardubický kraj tak bude letos v rámci emisního plánu ČNB zastoupen dvěma událostmi.


Letos se Česká národní banka opět zaměří na události spojené s Pardubickým krajem, když vydá dvě pamětní mince. První bude stříbrná mince vydaná k 200. výročí narození proslulého českého hudebního skladatele Bedřicha Smetany a druhou bude zlatá mince s moravskotřebovskou městskou památkovou rezervací. Tímto krokem se Pardubický kraj opět dostává do popředí v rámci pětiletého emisního plánu České národní banky.

Guvernér ČNB Aleš Michl představí stříbrnou dvousetkorunu v Litomyšli, rodišti Bedřicha Smetany, v únoru u příležitosti 200. výročí jeho narození. Starosta Litomyšle Daniel Brádl si tohoto poctu velmi váží a očekává přítomnost guvernéra české centrální banky při slavnostním předání mince v Smetanově domě 28. února.

Stříbrnou dvousetkorunu s portrétem Bedřicha Smetany a dalšími nápaditými prvky, jako je začlenění textu 'Má vlast' do panoramatu Hradčan, navrhl medailér Jiří Hanuš. Jeho návrh zvítězil ve výtvarné soutěži ČNB, ve které se utkal s dalšími 41 sádrovými modely od 20 umělců.

Druhou pamětní mincí bude zlatá pětitisícovka s vyobrazením moravskotřebovské městské památkové rezervace. Město Moravská Třebová je jedno z deseti vybraných památkových rezervací, které se objeví v cyklu mincí České národní banky. Místostarosta Moravské Třebové Václav Dokoupil toto rozhodnutí hodnotí jako skvělou reklamu pro město.

Autorem návrhu zlaté mince je akademický sochař Zbyněk Fojtů, jehož dílo vzešlo z výběru 15 soutěžních návrhů. Česká národní banka představí minci 1. října na moravskotřebovském zámku. Emisní limit mince je stanoven na 15 tisíc kusů v běžné a špičkové kvalitě, s reálnou cenou kolem 25 tisíc korun.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Učitel roku

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024