Nové exponáty a zážitky čekají na návštěvníky v pevnosti Bouda

Na pevnosti Bouda budou k dispozici nové exponáty a bude možno absolvovat delší okruh objektů. Pro veřejnost budou otevřeny další části pevnosti včetně podzemních chodeb. Součástí nabídky bude také krátký film a brožura.


Tvrz Bouda otevírá novou turistickou sezónu s lákavými expozicemi

Tento týden začala hlavní turistická sezóna na tvrzi Bouda, jedné z nejchladnějších veřejně přístupných památek v České republice. Návštěvníci se mohou těšit na nové expozice a publikace o pohraničních pevnostech. Až do konce září je tvrz otevřena každý den.

Nové expozice a unikátní artefakty

Nová expozice na tvrzi Bouda se zaměřuje na německé zkoušky prováděné na československých pevnostech. Návštěvníci mohou vidět repliky kumulativních náloží, plamenometů a dalších zařízení, které byly testovány na bunkrech. Tyto exponáty jsou unikátní a nikde jinde nejsou k vidění. Expozice zahrnuje také repliku cvičné betonové pumy a model dělostřelecké výsuvné otočné věže, kterou vyrobil pan Schejbal z Vysokého Mýta.

Prohlídky a speciální programy

Tvrz Bouda nabízí pravidelné prohlídky každý den. V pracovní dny jsou vstupy do tvrze v 11, 13 a 15 hodin, o víkendech a svátcích pak každou hodinu od 10 do 16 hodin. Na 4. května je naplánován tříhodinový velký okruh pro fanoušky opevnění. Pro ty, kteří chtějí strávit více času prozkoumáváním tvrze, je připraven speciální šestihodinový okruh 25. května.

Historické publikace

Nedávno byla na tvrzi Bouda posvěcena nová informační brožura a kniha „Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji“ od Eduarda Stehlíka. Tato publikace je prvním svazkem edice, která čtenáře seznamuje s těžkým opevněním kolem celého Československa pomocí dosud nepublikovaných fotografií. Kniha obsahuje 170 historických snímků z osobních sbírek a archivů, které dokumentují bunkry od objektu K-S2 až po Zemskou bránu.

Další vylepšení a plány

Tvrz Bouda prošla řadou vylepšení pro zvýšení bezpečnosti návštěvníků a průvodců, včetně úprav zábradlí a výtahových šachet. Další práce plánované na letošní rok zahrnují obnovu vnitřních povrchů, opravu vchodové mříže nákladního vjezdu, doplnění chybějících cihlových příček a repliky elektro a vodoinstalace. Kraj, který vlastní Boudu zapsanou na seznam kulturních památek, také plánuje obnovu kolejí úzkorozchodné dráhy.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024