Pardubice rozšíří placené parkování v celém městě

Pardubice plánují významné rozšíření placeného parkování po celém městě. V současnosti se placení vztahuje hlavně na centrum, ale již letos budou poplatky zavedeny i u nemocnice. Město koupí 30 nových parkovacích automatů, změna začne platit v říjnu.


V následujících letech se řidiči v Pardubicích připraví na placené parkování téměř na celém území města. Zatímco momentálně je potřeba parkovací předplatné nebo lístek jen v centru města, již tento rok budou poplatky zavedeny i v okolí nemocnice.

Městská část Pardubice plánuje nákup 30 nových parkovacích automatů. Většina z nich bude umístěna v nezpoplatněných částech prvního městského obvodu. Změna začne platit v říjnu, kdy bude parkování zpoplatněno i v dalších oblastech, což se bude týkat jak rezidentů, tak návštěvníků.

Starosta Filip Žáček (ANO) uvedl, že expanze parkovacích zón je reakcí na stížnosti obyvatel, především kolem oblasti nemocnice, kde je parkování omezené kvůli pacientům a zaměstnancům. 'Obyvatelé sami volají po regulaci, aby měli kde parkovat,' řekl Žáček.

Bývalé vedení města již naznačilo, že parkovací regulace se bude postupně rozšiřovat do dalších čtvrtí. 'Viditelné změny nás čekají, auta budou odsunuta z centra města a volné parkování bude posunuto za hranice jednotlivých městských obvodů,' dodal Žáček.

Omezení parkování kolem nemocnice je plánováno i ve čtvrtém městském obvodu Pardubičky. Starosta Jan Procházka (ANO) již rok předem oznámil záměr zavést rezidenční parkování v ulicích východně od Kyjevské ulice, aby se omezil prostor pro návštěvníky nemocnice.

Parkovací problémy nejsou omezené jen na oblast nemocnice. Například na sídlišti Závodu míru se plánuje zpoplatnění parkování kvůli návštěvníkům sportovních a kulturních akcí.

Pokud bude změna schválena, budou obyvatelé sídliště Závodu míru platit za parkování každý den od 6 do 22 hodin, včetně víkendů, což může komplikovat a zdražit návštěvy rodinných příslušníků.

Plány zahrnují také zavedení rezidenčního parkování na dalších velkých sídlištích, jako jsou Polabiny, kde je parkování obzvláště problematické v odpoledních hodinách. 'Chceme zavést rezidenční parkování už v tomto volebním období,' řekl Hrabal.

Aby bylo možné implementovat změny kolem nemocnice od 1. října, město potřebuje další parkovací automaty. V roce 2021 instalovalo nové automaty s podporou plateb kartou a mobilní aplikací. Městské radnice nyní využijí opci a nákup dalších 30 automatů vyjde na 6,5 milionu korun, což je stejná cena jako před lety díky opci.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Učitel roku

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024