Pouze 28% školních jídelen vaří pro celiaky a diabetiky

České školní jídelny čelí rostoucímu počtu dětí s dietními potřebami, jako je bezlepková strava nebo nízkosacharidová strava. Jen třetina jídelen je nyní schopna poskytnout specializovanou dietní stravu. Nová metodika ministerstva zdravotnictví by měla zlepšit situaci a pomoci školním jídelnám lépe vyhovět potřebám dětí.


V posledních letech se v českých školních jídelnách setkáváme s rostoucím počtem dětí, které vyžadují stravu upravenou k jejich specifickým dietním potřebám. Dieta bez lepku pro celiaky či nízkosacharidová strava pro diabetiky jsou stále častějším požadavkem. Ačkoli připravenost školních jídelen na tuto výzvu stále pokulhává za potřebami, nová metodika vydána ministerstvem zdravotnictví by měla situaci vylepšit.

Jenom třetina školních jídelen v Česku je momentálně schopna poskytnout specializovanou dietní stravu, zatímco v Pardubicích tuto službu nabízí pouze jedna základní škola a jedna školka. Toto je alarmující situace, pokud vezmeme v úvahu, že počet celiaků a diabetiků v České republice narůstá.

Hlavní výzva spočívá v přípravě stravy, která by vyhovovala speciální dietě. Je třeba nejen sledovat složení potravin, ale také upravit techniky a recepty vaření. Například pro přípravu guláše pro celiaky je třeba použít rýžovou mouku místo tradiční mouky obsahující lepek.

Nově vydána metodika ministerstva zdravotnictví by měla kuchyňskému personálu pomoci lépe porozumět potřebám dětí s dietními omezeními a připravit pro ně vyváženou a chutnou stravu. To by mělo vést k zvýšení počtu školních jídelen, které mohou poskytovat takové stravování.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Pardubice

Hlavní zprávy