Koupaliště Cihelna: Opravy stojí 100 milionů navíc!

0

renovace koupaliště, Cihelna Pardubice, prodražení, nepředvídané práce, snaha o úspory, blog, region24, zdravetrendy


Renovace koupaliště Cihelna v Pardubicích se prodražila minimálně o 100 milionů korun, což způsobuje frustraci politiků. Původní náklady měly být 60 milionů, ale nyní činí přes 160 milionů.

Neuvěřitelný nárůst nákladů překvapuje pardubické politiky, kteří se snaží zlepšit hlavní městské koupaliště Cihelna. Původně mělo dojít k jeho renovaci za 60 milionů korun, ale nakonec se náklady prodražily minimálně o dalších 100 milionů. Primátor Martin Charvát se loni vyjádřil, že s menšími investicemi by celková částka mohla dosáhnout 60 milionů, avšak ve skutečnosti nyní hovoříme o ceně přesahující 160 milionů korun.

Tento nárůst nákladů způsobuje frustraci u mnoha politiků, kteří tvrdí, že původně schválený rozpočet 140 milionů nestačí ani zdaleka na krytí veškerých výdajů. Museli už přihodit devět milionů korun a v pondělí přidali dalších dvanáct milionů, aby projekt mohl pokračovat. Příčinou je řada nepředvídaných prací a záležitostí, na které projekt původně nepočítal.

Na pardubickém zastupitelstvu se rozhořela debata ohledně nutnosti investovat dalších 12 milionů korun a přítomní politici požadovali podrobnější informace o využití těchto prostředků. Náměstek primátora Jan Hrabal takové informace poskytl a představil například opravu tribuny s nákladem 2,1 milionu korun či opravu dojezdového bazénu za 1,1 milionu korun.

Navýšení nákladů na projekty města je stále více diskutabilní mezi politiky i obyvateli. Filip Sedláček, zastupitel za Naše Pardubice, zmínil konkrétní příklad, kdy v projektové dokumentaci bylo uvedeno, že dojde k instalaci zábradlí u jednoho bazénu. Tuto položku označil za zbytečnou a hovořil o ní jako o chybě projektu. Primátor Jan Nadrchal následně souhlasil s tím, že ve skutečnosti v projektu došlo k řadě podcenění a přiznal, že některé části rekonstrukce nebyly optimálně řešeny.

Podle náměstka primátora Jana Hrabala došlo k nedostatečnému přípravě projektu z důvodu snahy ušetřit a dodržet stanovený rozpočet. Zásadní roli v tomto ohledu mělo také vedení města, které iniciovalo snahy o úspory, a to zejména ODS.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář