Liják s kroupami zasáhl Litomyšl - meteorologové varují před supercelami

0

temné mraky, prudký liják, litomyšl, kroupy, meteorologické varování, blog


Temné mraky a prudký liják s krupobitím zasáhly Litomyšl, ulice byly pokryty kroupami a blokovány vodou. Bouřka rychle odezněla, ale způsobila škody na zahradách. Meteorologické varování pokračuje, supercely lze čekat odpoledne v celé republice. Před 40 lety Litomyšl zasáhla obrovská povodeň.

Rychle se setmělo krátce po poledni v Litomyšli. Temné mraky se náhle přeplnily nad městem a zasáhl jej prudký liják s intenzivním krupobitím. Ulice byly okamžitě pokryty bílými kroupami a voda proudící po nich způsobovala místa, kde se auta nemohla vůbec pohybovat, jako například v ulicích Dukelská nebo Havlíčkova.

Během několika minut byla bouřka pryč. Ve facebookové skupině 'Život v Litomyšli' se několik uživatelů stěžovalo na zničené zahrady kvůli supercele. Přiložili fotografie krup zhruba dvoucentimetrové velikosti. Jeden z komentujících poznamenal, že 'takto silná supercela přes Litomyšl snad ještě nikdy nepřešla.'

Meteorolog Filip Smola z ČHMÚ popsal tuto supercelu jako výjimečnou. Podle jeho slov 'fotky sice vypadají děsivě, ale je to proto, že voda z ulic nemá kam rychle odtéct.' Hasiči zveřejnili na Facebooku informaci, že jejich jednotka vyrazila za odstraněním krupových nánosů, které ucpávaly kanalizační vpusti a způsobily pronikání vody do sklepů.

Varování meteorologů však pokračuje. Upozorňují, že podobně silné supercelární bouřky se mohou objevit i během odpoledně na dalších místech republiky. Večer by však bouřky měly slábnout. 'Přeháňky budou na pomezí Čech a Moravy během večera slábnout,' potvrdil Filip Smola. Výstrahu ČHMÚ vydat momentálně neplánují. 'Supercela byla jen jedna, prohnala se východem,' doplnil Smola.

Supercela se skládá z bouřkové buňky, která se neustále obnovuje, a na rozdíl od běžných bouřek má delší životnost. Může trvat výjimečně i několik dnů a přináší s sebou kroupy a intenzivní srážky. Na obloze se točí po směru středního větru doprava, což bylo podle meteorologů možné pozorovat i v okolí Litomyšle.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém twitterovém účtu psal: 'V blízkosti Litomyšle pozor na slabší supercelu. Mohou se vyskytnout kroupy.' Doprovodili to snímky radaru, kde byla supercela viditelně natočená doprava.

Připomeňme si, že téměř na den přesně před čtyřiceti lety, 17. května 1984, Litomyšl zažila obrovskou povodeň. 'Kolem 17. hodiny se přihnala prűtrž mračen. Během necelé hodiny spadlo asi 44 milimetrů srážek,' citoval Orlický deník dobový tisk. 'Náměstí se skrylo až pod 160centimetrovou hladinou. Děti z mateřské školy musely unikat okny, protože voda proudila do hotelu Slunce a obchodů. Jen škody v jednom obchodě dosáhly dvou milionů korun, další na objektech a bytech byly téměř pětinásobné,' psaly tehdejší noviny.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář