Vlna konkurzů pro ředitele škol v Pardubickém kraji

0

Pardubický kraj, konkurz, 40 ředitelů škol, šestiletý mandát, konkurzní řízení, blog, region24


V Pardubickém kraji letos čeká konkurz až 40 ředitelů škol, kteří ukončují šestiletý mandát. Pardubický kraj neobnovuje mandáty automaticky, ale na základě konkurzních řízení, ve kterých se ředitelé musí utkat s ostatními uchazeči.

Letos se už nebudou potýkat pouze středoškoláci se skládáním zkoušek, ale tuto příležitost dostanou také ředitelé škol v Pardubickém kraji. Konkrétně 40 ředitelů škol bude letos ukončovat svůj šestiletý mandát a podle pravidla zavedeného Pardubickým krajem musí absolvovat konkurz se všemi ostatními uchazeči, kteří se přihlásí do výběrového řízení.

„Šestileté období mandátu ředitelky či ředitele obnovujeme na základě konkurzních řízení, nikoliv automatickým prodloužením. Nijak nezastírám, že jsou ředitelé, u nichž jsem přesvědčen o tom, že je správné, aby ve svých pozicích pokračovali. Jsou však jistě i školy, kde naopak změna prospěje anebo je přirozenou součástí, protože nám řada ředitelů odchází do zaslouženého důchodu,' uvedl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.

Zatím není jasné, kolik ředitelů se rozhodne obhajovat svůj post, ale je téměř jisté, že jde o největší vlnu, ve které se může proměnit nejvíce ředitelských křesel. Konkurzní komise budou letos zkoušet kandidáty pro 34 škol a poraden. Hledat se bude například nové vedení pro sedm gymnázií, včetně pardubického Gymnázia Dačický, Střední průmyslovou školu chemickou či Střední průmyslovou školu potravinářství a služeb v Pardubicích.

Ředitelé středních škol nejsou jediní, kdo se musí letos podrobit konkurzu. Staronové vedení bude hledat Pardubický kraj i pro specializované školy a pracoviště, která zřizuje. Například pro speciální školy ve Skutči, Králíkách, Chrudimi, Litomyšli a Moravské Třebové.

Obhájit svůj post bude muset i ředitelka Dětského domova v Dolní Čermné Stanislava Švarcová. „Dětské domovy procházejí transformací. Čím dál víc se přibližují běžnému rodinnému životu. Tento trend chci nadále rozvíjet a posouvat, protože má smysl,' řekla Švarcová.

Organizace konkurzních řízení vzhledem k počtu škol nebude jednoduchá. V komisích budou zasedat odborníci z České školní inspekce, krajských radních, starostů a místostarostů měst, kde se škola nachází. Informace o termínech pro podávání přihlášek budou postupně zveřejňovány na internetových stránkách škol a v tiskových médiích. Uchazeči o post ředitelky či ředitele střední školy by měli znát výsledky konkurzních řízení ještě před koncem tohoto školního roku.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář