Zázrak v Janovičkách: Kostel Panny Marie znovuzrozen

0

Pouť do Janoviček, kostel Zvěstování Panny Marie, historická stavba, obnova, rekonstrukce, blog, region24


Pouť do Janoviček nabízí úchvatný pohled na nově zrestaurovaný kostel Zvěstování Panny Marie. Tato historická stavba symbolizuje víru a obnovu díky úsilí věnovanému její rekonstrukci, která probudila její vnější i vnitřní krásu.

Pouť do Janoviček: Nový život kostela Zvěstování Panny Marie

Vrcholem poutě do Janoviček, starobylé vesnice v těsné blízkosti východočeského městečka Luže, je neodolatelný pohled na nově zrestaurovaný kostel Zvěstování Panny Marie. Kostel, stojící hrdě na malebném místě pod lesem a obklopený malým zaobleným hřbitovem s kamennými zdmi, je nyní vizitkou, která klenutě a působivě korunuje celou Janovičku.

Při prvním pohledu na kostel Zvěstování Panny Marie mohou návštěvníci obdivovat jeho mohutnost, kterou můžeme vidět již zdaleka. Ale tento symbol víry a odolnosti málem nepřežil. Během let čelil nejedné výzvě, ať už šlo o povětrnostní podmínky, stáří nebo nedostatek financí na jeho obnovu. Avšak opravdu jen málem.

Jeho poslední zkouškou byla rozsáhlá rekonstrukce, která se prodrala přes všechny překážky a přinesla mu nový život. Dnes je tato krásná budova zářným příkladem toho, jak péče, úsilí a obětavost mohou vzkřísit to, co může na první pohled vypadat jako ztracené navždy.

Projekt obnovy se věnoval nejen opravě vnějšího šatů kostela, ale svědomitě obnovil i jeho vnitřní záření. Interiér kostela svítí novým světlem, které se mísí s duchovním klidem a tichem, jež jsou tak typické pro sakrální stavby.

Podíváte-li se na kostel Zvěstování Panny Marie v Janovičkách dnes, je jasné, že šlo o dobře strávený čas a úsilí. Jeho přítomnost oživuje okolní krajinu a nabízí místo klidu a meditace pro ty, kteří hledají mír a ticho.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář