30 let od vojáků - návrat divoké přírody kousek od centra

Revitalizace bývalého vojenského prostoru Červeňák v Pardubicích má začít příští rok a stát 60 milionů korun. Město plánuje propojit přírodu, rekreaci a vojenskou historii. Lokalita bude sloužit jako prostor pro rekreaci a ochranu přírody s cennými biotopy. Význam je také kladen na eliminaci invazivních rostlin, které potlačují přirozené biotopy.


Letos to je přesně 30 let, kdy se naposledy po vojenském prostoru Červeňák proháněli vojáci v obrněných transportérech. „Dodnes, když tam chodím se psem, tak si vzpomenu, jak jsme jezdili po Červeňáku v těžkém vojenském zařízení. Jsem rád, že se sem dnes normálně může chodit. Je to vlastně divoká příroda kousek od centra města,“ řekl Robert Přínesdomů, který na Červeňáku trávil část vojenské základní služby a nyní kousek od něj vlastní byt.

Území je díky tomu, že bylo po dlouhou dobu uzavřeno, unikátní. Místy si tam člověk může připadat jako v džungli. Oblast kolem Chrudimky je také evropsky významnou lokalitou, žijí tam chráněné druhy. V místě dál mají vznikat tůně, které jsou lůhništi vzácných živočichů. „Setkáváme se zde s prvky divoké přírody a současně s udržovanými loukami a prostorem pro rekreaci,“ uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí Jiřina Kléová a dodala, že v rámci projektu obnovy lokality bude pobřežní část podél řeky Chrudimky očištěna od nežádoucích rostlin a podpoří se přirozený vývoj vhodné vegetace.

„Velkým problémem je zde alarmující výskyt invazivních rostlin, které potlačují přirozené biotopy a které je třeba maximálně eliminovat,“ doplňuje tisková mluvčí radnice Kristýna Vlasáková.

Město od armády získalo Červeňák v roce 2020. Prakticky od té doby probíhají přípravy jeho obnovy a částečné civilizace. Podle zastupitele za ODS Petr Klimpla však vše trvá příliš dlouho. „Podobně jako v mnoha dalších věcech mi u Červeňáku chybí větší tah radních na branku. Nyní celý bývalý vojenský areál nevypadá příliš vábivě a moc se tam toho za čtyři roky neudělalo,“ uvedl opoziční zastupitel.

Radní však argumentují tím, že celý projekt je třeba řádně a pečlivě připravit. „V současné době na projektové dokumentaci pro společné stavební povolení pracujeme a občany s ní seznámíme na veřejném projednání, které plánujeme v průběhu jara. Je plně v souladu s územní studií Pardubice – Červeňák, z té se vycházelo. Navíc tuto dokumentaci připravuje stejná architektka, která připravila i zmíněnou studii,“ řekl primátor města Jan Nadrchal z ANO.

Území Červeňáku se podle zatím známých plánů propojí s okolními cyklostezkami a přínami. Zachovány zůstanou některé vojenské technické prvky, jako jsou mostní pilíře a objekty, z některých by se měly v budoucnu stát vyhlídky pro návštěvníky. Lokalitu doplní mobilníři či herní prvky, území bude protkáno dvěma naučnými stezkami. Jedna návštěvníky provede různými biotopy a přírodními zajímavostmi Červeňáku, druhá bude odkazovat na vojenskou historii.

Červeňák propojí přírodu, rekreaci i historii

Budoucí využití přírodní lokality Červeňák spočívá v propojení přírody, rekreace a vojenské historie. Tato lokalita bude sloužit jako místo pro rekreaci a zároveň se zde klade důraz na ochranu přírody podporou cenných biotopů. Tyto biotopy nyní postupně zarůstají a degradují, protože už zde nepůsobí vojsko jako kdysi,“ řekla náměstkyně Kléová z ANO.

O oblast Červeňák se nyní stará spolek Pestré Polabí, město se s ním domluvilo na spolupráci. Pořádá tam úklidové akce, komentované prohlídky a hlavně udržuje cenné louky, na kterých návštěvníkům přibližuje faunu a flóru Červeňáku.

Za revitalizaci město dává do 60 milionů korun, část chce uhradit z dotace z Operačního programu životní prostředí nebo Integrovaného operačního programu. „Věříme, že v průběhu léta získáme stavební povolení. Do konce roku bude hotová realizační projektová dokumentace a v roce 2025 zahájíme samotné práce,“ dodala Kléová.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy