Kladruby naruby zrušeny kvůli extrémnímu počasí

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem zrušil akci "Kladruby naruby" plánovanou na sobotu kvůli očekávaným extrémním povětrnostním podmínkám. Cíl akce bylo rekordní zapřažení čtyřiadvacetispřeží kladrubských koní. Ředitel hřebčína Jiří Machek vysvětlil, že by to bylo nebezpečné pro koně i tým.


Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem se rozhodl zrušit plánovanou akci nazvanou 'Kladruby naruby', která se měla konat tuto sobotu. Během této akce mělo dojít k pokusu o rekordní zapřažení čtyřiadvacetispřeží kladrubských běloušů a slatiňanských vraníků, které měl vést vozataj Jiří Nesvačil junior. Koně měly být zapřaženi ve variantě domino, což znamená, že vraník a bělouš měli stát vedle sebe.

Dnešní rekord v této disciplíně drží mistr opratí Petr Vozáb, který umí kočírovat dvaadvacetispřeží. Vzhledem k nadcházejícím extrémním povětrnostním podmínkám se hřebčín rozhodl není akci uskutečnit. „Zapřahat takové množství koní za extrémního počasí, jako je předpovězené na víkend, by bylo na hranici bezpečnosti pro koně i tým, který rekord připravuje,“ vysvětlil ředitel Národního hřebčína Jiří Machek.

Kromě pokusu o rekord bylo zrušeno i celé rodinné odpoledne. „Akce je venkovní a v mokrých podmínkách, kdy stále prší, by si návštěvníci především rodiny s dětmi odpoledne neužili.“ Zároveň dodal, že zmáčené opratě by vozatajům výrazně komplikovaly ovládání velkého počtu koní. Pokus o rekord se tak přesouvá na příští rok.

Podle meteorologických předpovědí se očekává v jihovýchodní části ČR a na severovýchodě a severu horcí poměrně značné srážkové úhrny. „Ve zmíněných oblastech se počítá s úhrny od 150 až 250 mm během čtyř dnů, přičemž v Jeseníkách může spadnout až přes 300 mm. V dalších částech území, vyjma západu a severozápadu Čech, budou srážky od pátečního poledne do pondělní půlnoci nejspíše mezi 100 až 150 mm,“ sdělili meteorologové.

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem připravuje pro své návštěvníky pestrou nabídku akcí. Například Den starokladrubského koně a další události. Po rozsáhlé rekonstrukci jsou prostory hřebčína jako nové, což umožňuje návštěvníkům poznávat nejen historii, ale také užívat si moderního vybavení v krásném prostředí. Krajina Kladrubského Polabí byla rovněž zařazena na Seznam světového kulturního dědictví.

Ačkoliv je rozhodnutí o zrušení sobotní akce velkým zklamáním jak pro organizátory, tak i pro návštěvníky, bezpečnost všech zúčastněných i koní má zcela zásadní význam. Národní hřebčín se těší na další pokusy o rekord za příznivějších povětrnostních podmínek.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy