Pardubická radnice zastavila měření kvality ovzduší

Pardubická radnice zastavila měření kvality ovzduší ve městě a nechce jej obnovit, uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí Jiřina Klůčová. Argumentuje nedostatkem financí a nepotřebností dat.


Chvaletická elektrárna? Paramo či Synthesia? To nejsou největší znečišťovatelé vzduchu v Pardubicích. Město se již dlouhá léta dusí hlavně pod zatížením automobilové dopravy, která denně ucpává centrum města. Vyfukující výfuky automobilů nejenže způsobují hlukovou zátěž, ale také vypouštějí do ovzduší škodlivé látky a emise.

Přestože někteří odborníci varují před negativními dopady na lidské zdraví, pardubická radnice v posledních deseti letech zastavila měření znečištění ovzduší, například u Zelené brány. Tuto skutečnost považuje bývalý inspektor životního prostředí a pardubický zastupitel Miroslav Rubeš za chybu. Snažil se o obnovení měření, avšak rada města jeho návrh zamítla.

Proč měření znečištění ovzduší v centru města neprobíhá? Důvody jsou podle náměstkyně primátora pro životní prostředí Jiřiny Klůčové z hnutí ANO dva. Prvním důvodem je nedostatek finančních prostředků – náklady na měření se pohybují v řádech statisíců korun. Druhým důvodem je pak údajná nepotřebnost dat, která by měření přineslo. Jiřina Klůčová zdůrazňuje, že všichni si uvědomují, že situace v centru města je špatná kvůli silné automobilové dopravě, a proto měření nepovažuje za potřebné.

Měření ovzduší v Pardubicích by mělo smysl opět zavést v souvislosti s plánovaným otevřením severovýchodního obchvatu města, který by měl výrazně ulevit zatížení automobilové dopravy v centru města. Až obchvat začne fungovat, bude možné porovnat znečištění ovzduší v náměstí Republiky před a po jeho otevření.

Rubeš ale upozorňuje, že měření by mohlo pomoci i v boji proti plánu společnosti AVE CZ na obnovu spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví. Argumentuje tím, že špatná kvalita ovzduší v Pardubicích by mohla být argumentem proti povolení dalšího zdroje znečištění ve městě. Tento názor však pardubičtí radní nesdílí a hledají jiné způsoby, jak postupovat proti projektu spalovny.

Kvalitu ovzduší v Pardubicích nyní monitorují pouze dvě stálé měřicí stanice – ta na Dukle, vyhrazená pro monitorování polétavého prachu (PM10) a druhá v Rosicích nad Labem. Zde se provádí měření koncentrace pesticidů v ovzduší.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy