Hřebčín Kladruby dokončil generální opravu

Národní hřebčín Kladruby nad Labem dokončil generální opravu posledních dvou hospodářských budov započatou v roce 2022. Stará kovárna se po rekonstrukci proměnila na stáje, původní stáj pro nemocné koně je nyní návštěvnickým centrem.


Nationální hřebčín v Kladrubech nad Labem, patřící do světového dědictví UNESCO, dokončil generální opravu posledních dvou nevzhledných hospodářských budov. Po kompletní rekonstrukci stájí, postrojovny a císařského hostince v letech 2014 a 2015 za celkovou cenu 300 milionů korun, došlo k završení významné transformace tohoto historického místa.

Práce na budovách započaly v listopadu 2022. Stará kovárna ze 18. století prošla konverzí na stáje, kde se ve větší míře bude využívat původní dubové prkno. Tyto nové stáje budou fungovat jako rezervní a skladovací prostory. Druhá budova, která dříve sloužila jako stáj pro nemocné koně a později jako vrátnice, se transformovala na návštěvnické centrum.

“Opravy byly náročné. Po demontáži střechy jsme zjistili, že původní krovy jedné střechy byly napadeny tesaříky a museli jsme vyměnit celou střechu. Druhá budova měla špatnou statiku,' sdělil Martin Linhart, manažer stavební společnosti BFK Service, která opravu prováděla.

V návštěvnickém centru byly obnoveny originální svítidla používaná ve stájích a interiér centra je navržen tak, aby odrážel atmosféru stájí. Návštěvníci se tak mohou těšit na recesi obdélníkového tvaru, stájové osvětlení a vnitřní výmalbu, která odpovídá výmalbě ve stájích. Centrum také nabízí možnost zakoupit suvenýry, od tradičního zboží jako knihy o hřebčínu a pohlednice až po trička, mikiny s logem císařského hřebčínu nebo podkovy pro štěstí.

Areál hřebčína je nyní rozdělen na oficiální část se zámkem a stájemi a návštěvnickou část. Za silnicí se nachází velké parkoviště pro 90 aut. Návštěvníci se také mohou občerstvit v jídelně v areálu a využít toalety v novém návštěvnickém centru. K dispozici je také venkovská zahrada s jabloněmi.

Manažer Národního hřebčína Jiří Machek sdělil: 'Bez návštěvnického centra nemůže decentně fungovat žádná památka UNESCO. Děkuji těm, kdo ho navrhli a realizovali.”

Pro letošní rok hřebčín plánuje tradiční závod spřežení Rudolfova pohár, který očekává účast světové elitek vozinářů. Také se připravuje Den starokladrubského koně, ozdobený dánským královským šestispřežím se zlatým královským kočárem. Tuto akci doplní příjezd císařovny Sisi a jejího manžela císaře Františka Josefa I. na připomínku 150. výročí jejich pobytu v hřebčíně.

Tento rok je také pátým rokem, co byla kladrubská krajina zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Kromě toho hřebčín nabídne také novou výstavu obrazů známého škočského malíře Emila Kotrby, a také letní výstavu na téma Služby starokladrubských koní u jízdní policie.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Pardubice

Hlavní zprávy