Výměna technologie parkovacího systému za 15 milionů

Renovace se předpokládá na hodnotě 15 milionů korun. Navzdory komplikacím a vysokým cenám podzemních parkovišť je v plánu další podzemní parkoviště na sídlišti Na Rozhledně. Město Chrudim též plánuje vybudovat vlastní podzemní parkoviště.


Před patnácti lety uplynulo od okamžiku, kdy se chrudimský developer Milan Kučta rozhodl implementovat radikální technologické řešení pro své obchodní a bytové centrum Balustráda. Autorským a výjimečným počinem bylo zavedení automatického parkovacího systému pro 96 vozů, který umožňuje manipulaci s vozidly v podzemním prostoru pomocí výtahu, uložení na speciální regály a jejich následné opětovné získání.

Kučta sice přiznal, že to nebylo nejekonomičtější řešení, nicméně podzemní parkoviště bylo integrální součástí rentabilního projektu. Vždy byla skoro plná. V dalších letech se však systém setkával s technickými poruchami. Kučta tak plánuje technologii vyměnit. Očekává se, že investice dosáhne kolem 15 milionů korun, a jeho cílem je systém renovovat do několika let za přispění modernější a spolehlivější technologie.

Politici v Chrudimi se domnívají, že podzemní parkoviště je ideálním řešením pro přetížené ulice města. Napříč městem však plánované projekty podzemních parkovišť – jako jsou ty u hotelu Bohemia, na sídlišti U Stadionu či v Moravové zahradě – narážejí na problémy a protahují se.

Vůbec největším překážkou pro výstavbu podzemních parkovišť je nesmírně vysoká diskrepance mezi cenou parkovacího místa v podzemí na jedné straně a povrchového parkoviště na straně druhé. Mnozí řidiči raději jezdí kolem budovy, než aby zaplatili stovky tisíc korun za parkovací místo pod zemí, uvedl chrudimský starosta František Pilný.

Navíc, existují další námitky veřejnosti. V případě polozapuštěného parkoviště na sídlišti U Stadionu lidé ve veřejné diskusi nepřijali návrh na zvýšení dopravy v zelené oblasti sídliště. Podobně je tomu i s projektem podzemního parkoviště pro hotel Bohemia, který se zpozdil kvůli vyšetřování dotačního podvodu během rekonstrukce hotelu. Město o projekt v Moravové zahradě ztratilo zájem před dvěma lety.

Navzdory těmto problémům má Kučta v plánu další podzemní parkoviště s 87 parkovacími místy na sídlišti Na Rozhledně. Jeho záměr je vítán starostou Pilným, zatímco místní obyvatelé se obávají, že situace s parkováním se podstatně zhorší. Nemají totiž záruku, že noví majitelé bytů si zakoupí parkovací místa v podzemí. Kučta plánuje nabídnout neprodaná místa dalším zájemcům.

Nakonec, máme tu město samo, které má v plánu vybudovat vlastní podzemní parkoviště vedle sportovní haly, která právě prochází rekonstrukcí. Místa, která budou vznikat v rámci tohoto projektu, budou nabízena těm, kteří chtějí vybudovat nové byty v centru města, ale nemají možnost získat své vlastní parkovací místo.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Pardubice

Hlavní zprávy