Dobrovolníci v čele oživují opuštěné koupaliště

0

Dobrovolnická práce, Obnova koupaliště, Lukáš Nový, Stavební materiály, Přírodní koupaliště, blog, region24


Dobrovolníci v čele s Lukášem Novým se rozhodli obnovit opuštěné koupaliště, kde kdysi trávili své léto. Opravy provedli na travní ploše a odstraňují náletové dřeviny. Nový uvedl, že potřebují dary stavebních materiálů a další pomocníky pro obnovu koupaliště.

Na místo, kde se jako děti scházeli a trávili své léto, věnovali dobrovolníci svůj čas a úsilí. Koupaliště, které bylo dva roky vypuštěné a opuštěné, si vzal pod křídla Lukáš Nový a skupina dalších na místě rostlých lidí. Trávník, který původně působil zanedbaně, už zazářil po důkladném posečení.

„Vzpomínal jsem na dětské léta strávené na koupališti a když jsem viděl, jak to tady chátrá, řekl jsem si, že něco musíme udělat,“ sdílí své motivy Nový. Spolu s dalšími dobrovolníky odstraňují v areálu náletové dřeviny a přemýšlejí o dalších krocích. Aplikace běžného betonu či speciální fólie na bazénové stěny stále zvažují.

Opravdovou zásluhu na opravě koupaliště však mají i všichni ostatní dobrovolníci, kteří se podíleli na vyčištění a přípravě areálu. „Nejsme tady jen já, ale celá skupina lidí, kteří chtějí toto místo obnovit,“ dodává Nový s pokorou.

Pracovní síla dobrovolníků je významná, ale k realizaci cíle je zapotřebí i stavebních materiálů, které by mělo poskytnout město. „Materiál představuje největší část nákladů na obnovu koupaliště a naše možnosti jsou omezené,“ přiznává Nový a zdůrazňuje současně potřebu dalších pomocníků či dárců.

Velký bazén se v letošním roce pravděpodobně opravit nepodaří a je plánován na příští rok. Přesto se dobrovolníci nevzdávají a uvažují o provizorním napuštění, které by mohlo koupaliště alespoň oživit.

Nový a jeho společníci si založili na sociální síti Facebook skupinu Koupaliště Brandýs, kde se mohou hlásit další lidé, kteří chtějí pomoci, ať už pracovní silou, nebo darováním potřebných materiálů a techniky.

„Podobnou situaci jsme obešli i v roce 2001, kdy jsme s partou dobrovolníků zařídili, aby se koupaliště dalo provozovat,“ vzpomíná Petr, který se také podílí na obnově koupaliště.

V plánu je začátek napouštění dětského bazénu a malého bazénu od 1. června. Dobrovolníci se nadále domlouvají s obcí, aby vše proběhlo hladce. Cílem je, aby areál letos fungoval zdarma jako přírodní koupaliště se vstupem na vlastní nebezpečí.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář